NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 14 When The Earth Shook!

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Discuss and Write
1.Have you or anyone that you know ever faced such difficulty?
Ans. Yes, my uncle lives in Sikkim and he had witnessed the earthquake last year.

2.Who all helped at such a time? Make a list.
Ans. Many people help at such times. Some examples are given below:
(a) Neighbours help each other.
(b) People from bigger cities come for help.
(c) Local leaders
(d) Political leaders
(e) Various non-government organisations
(f) Doctors and nurses of the nearby hospitals
(g) Some shopkeepers.

Discuss
1.A lot of people from other places came to Jasma’s village. Who were these people? In what ways would they have helped the villagers?
Ans. Many people came from cities to Jasma’s village. Some of them may have been from non-government organisations. Some of them were scientists. Some of them may have been doctors and medical personnel.
They would have helped by bringing in the much needed relief. They brought food, clothes, medicines, etc. The scientists wanted to identify areas which were more prone to getting earthquakes. They also wanted to build houses which would not have been damaged in case of an earthquake.

2.people in Jasma’s village rebuilt their houses with suggestions from the engineers. Will these houses be safer than before in case there is an earthquake again? Why?
Ans. People in Jasma’s village rebuilt their houses with suggestions from, the engineers. The engineers gave suggestions to build houses so that there would be least damage in case of an earthquake. So, these houses would be safer in case there is an earthquake again.

3.Think, if there were an earthquake where you live, would your house be in danger? What kind of damage could take place?
Ans. In case of an earthquake in my area, my house would definitely be in danger. The walls can develop cyacks and in the worst case roofs can collapse. Household items like TV, fridge, etc. would also be damaged. There is a risk of fire also.

Write
1.Compare your house with that of Jasma. List in your notebook what materials were used in making both the houses.
Ans. Materials used in Jasma’s House: Clay, cowdung, mirror, etc.
Materials used in my house: Bricks, cement, iron, wood, etc.

2.Have you been told in your school or anywhere else about what to do in case of an earthquake?
Ans. Yes, there was a drill on what to do in case of an earthquake. We were told to go to an open area. If someone is unable to go to an open area then he was taught to hide under a table and hold it firmly.

3.Why do you think one should go under a table during an earthquake?
Ans. In case of the collapse of house during an earthquake, the table can save a person from injury. Hence, one should go under a table during an earthquake.

Write
1.According to the TV report, thousands of people were injured and some died in Gujarat. If the buildings had been made in a way that they would not fall in the earthquake, would the damage have been different? How?
Ans. People do not die because of earthquake but they die or get injured because of house collapse. So, if the buildings are made earthquake proof then there will be least damage in case of an earthquake.

2.At times like this, when people have lost their homes and all their belongings, what kind of help would they need?
Ans. At such times people would need following help:
(a) Tent/canvas to prepare huts
(b) Clothes, food, water, milk and medicines.

3.In such situations whose help would be needed and for what? Write in your notebook as shown here.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-14-when-the-earth-shookncert-solutions-class-5-evs-chapter-14-earth-shook-1

Discuss
1.Have you ever seen peaple in your area helping each other? When?
Ans. Yes, I have seen people in my area helping each other. There was flood in my village and everybody helped each other during the flood.

2.Why do people live together in a neighbourhood?
Ans. People live together in a neighbourhood so that they can help each other during the times of crisis. They also live together so that they can share their happiness with each other.

3.Imagine, living in a place where there were no other houses or people around. How would it be? For example, whom would you play with? With whom would you celebrate festivals and special days? Would you be scared?
Ans. It will definitely be a scary situation. I will have nobody to play with. Festivals and special days would be boring if I will have to celebrate them all alone.

Your News Report
1.Make your own report which mentions the following:
(a) Cause of the disaster, date and time.
(b) What kind of damage did it cause—to lives, belongings, livelihoods?
(c) Which people came forward to help? Which government offices or other groups?
Ans.Gangtok 10th October, 2011
A massive earthquake rocked this tiny hilly town late in the night. Many houses collapsed. There were measure fire because of short circuit and gas leak.
Till last report, 9 people have died and 30 are injured. Many people have lost their homes and are at the mercy of relief agencies.
The army was called in to start the rescue operations. People from Red Cross also came to provide help. Some national level leaders came the very next day and announced a relief package for the place.

2.Have people in your area ever got affected by famine or drought? Find such reports of different countries from newspapers. Make your own report.
Ans. Orissa hit by severe drought in July 2001.
Orissa has been receiving less than normal rainfall for the last three consecutive years. More than 1,000 villages have been affected by drought. There is no foodgrain production in this area. Even the fodder has become a luxury for cattle. More than 10,000 people have been affected by the drought. There have been several reports of starvation deaths.
The Prime Minister has announced a massive relief package. The package will ensure that food will be distributed free among the affected. Drinking water would be made available in the area. The government is thinking to make a canal on lines of the cahal which was made in Rajasthan. More rainwater harvesting structures will be built so that groundwater can be recharged.

3.You may need some help from these in case of an accident or emergency. Find out and write their addresses and phone numbers. Add more names to this list.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-14-when-the-earth-shookncert-solutions-class-5-evs-chapter-14-earth-shook-2

Difficult Times
1.Write a report with the help of the following words:
Floods, river water, injured people, food packets, rescue work, camps, dead bodies, dead animals floating in water, houses under water, aerial survey (to see the scene of disaster from a plane), sad people, diseases spread by dirty water, homeless people, trapped people.
Ans.                                                                                                                                  Purnea August 20xx
The Kosi has changed its course dramatically in the district of Purnea. As a result the river water has engulfed hundreds of villages. Many people died and many others had to flee from their homes. Dead bodies of humans and animals could be seen floating around, when the Chief Minister of the state undertook an aerial survey. Many camps have been set up for those who have become homeless. People who are still trapped in floods are being rescued by a team from Air Force and Navy. Food packets Eire being continuously dropped for people who are taking shelter on highways and at other high places. The Chief Minister has announced a relief package for each affected family.

What We Have Learnt
1.What type of difficulties are faced by people during floods? Look at the picture, what kind of a school have the children come to after the flood? Write down what people had to do to make their life normal again after the flood.
Ans. Following difficulties are faced by people during floods:
(а) Many people lose their near and dear ones.
(b) Many people get injured.
(c) There is huge loss of property.
(d) Crops and houses get destroyed.
(e) A large number of cattle dies.
(f) There is acute shortage of drinking water.
(g) Road and rail network is badly damaged.
(h) Water borne epidemics spread in the affected area.

After the flood, children are forced to study in a makeshift school.

  •  People have to start from scratch to make their life normal.
  • Cleaning the house and submerged goods is the first measure task after the flood water recedes.
  • Many people may have to start an altogether new occupation to earn money.
  • People have to rebuild their diouses.
  • They have to arrange for safer drinking water.
  • Government has restore the rail and road network as quickly as possible.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 13 A Shelter So High!

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Find Out
1.Check in your map. Which state? would one pass through while travelling from Mumbai to Kashmir?
Ans. While travelling from Mumbai to Kashmir; one would pass through Maharashtra, Gujarat, Rajasthan, Haryana, Punjab, Himachal Pradesh and Jammu and Kashmir.

2.Gaurav Jani passed through several states while going from Mumbai to Delhi. Find the capital cities of these states. Was there any other big town on his way?
Ans. Gaurav Jani passed through several states. Their capital cities are as follows: Maharashtra: Mumbai Gujarat: Gandhinagar Rajasthan: Jaipur Haryana: Chandigarh
Some of the big cities on his way could be Ahmadabad, Jaipur, Chandigarh, etc.

3.Is Manali a plain or hilly area? In which state is it?
Ans. Manali is a hilly area and is in Himachal Pradesh.

Tell
1.Have you ever stayed in a tent? Where? What was it like?
Ans. Yes, I had stayed in a tent when I was on a camping trip to Kullu. It was a great adventurous experience for me.

2.Imagine that you were to stay alone in a small tent for two days and could take with you only ten things. Make a list of those ten things.
Ans. If I were to stay alone in a small tent for two days; I will take following 10 things with me;
Clothes, sweater, blanket, torch, packaged food, water, stove, mosquito repellant, shoes and camera.

3.What are the different types of houses that you have seen? Tell your friends about it. Make drawings too.
Ans. I have seen different types of houses at different places. Following is the list of some houses:
(a) Thatched hut; made of dry leaves and mud walls.
(b) Pucca house; made of brick and cement.
(c) Stilt houses; made on bamboo stilts.

Write
1.During winters, Tashi and his family live on the ground floor. Why would they be doing so?
Ans. There are no windows on the ground floor. This would keep the room warm even during winters. That is why Tashi and his family live on the ground floor; during winters.

2.What is the roof of your house like? What all is the roof used for?
Ans. The roof of my house is flat and is made of bricks and cement. We use the roof for drying clothes and also for drying potato chips, papad, baid, aam papad, etc. During summers we also sleep on the rooftop.

Find Out
1.At what height is the place where you live?
Ans. I am living in Delhi. It is situated at a height of 220 metres above the sea level.

2.Why did Gaurav Jani say—“This place is so high that it is difficult to breathe normally?”
Ans. The air becomes thinner when go to high altitudes. The level of oxygen in air becomes less. Hence, it becomes difficult to breathe. One needs to apply lot of effort to breathe in at high altitudes.

3.Have yolu ever been to a hilly place? Where?
Ans. Yes, I have been to Kullu which is a hilly place.

4.At what height was it? Did you have any difficulty in breathing there?
Ans. Kullu is about 2000 metres from the sea level. Yes, I found it difficult to breathe when I was there.

5.Which is the highest place you have been to?
Ans. The highest place I have been to is Rohtangpass. It is about 4000 metres from the sea level.

6.For the Changpas their animals are a very important part of their life. Is any animal part of your life? For example; as a pet, or as helpers in farming. List five ways in which different animals are a part of your life.
Ans. I have a pet dog which is an important part of my life. Five ways in which animals can be important part of our lives are as follows:
1.Dog: Dogs are the best friend of men. They protect our house.
2.Cow: Cow is an important source of milk.
3.Buffalo: Buffalo is an important sourcejrf milk.
4.Bullock: Bullock is used for farming activities and for pulling bullock carts.
5.Horse: Horse is often used for pulling carts.

Find Out
1.You read that in Changthang the temperature drops below 0°C. Look at newspaper or on the TV to find cities in India or abroad where the temperature drops below 0°C. In which months do you expect to see this?
Ans. There are many cities in India where the temperature drops below 0°C, e.g. Shimla, Ladakh, Leh, etc. Outside India; places which get sub zero temperatures are Ottawa, Minnesota, etc.
This happens during the months of December and January.

Tell
1.The houses in different parts of Jammu and Kashmir are made to suit the climate and the needs of the people there.
• Are there different types of houses in the place where you live? If yes, think about the reasons.
Ans. Yes, there are different types of houses in my city. There are multi-storeyed buildings which suit the budget of the middle class people. There are bungalows which are preferred by rich people. There are houses made of tin roofs and tin walls which suit the budget of poor labourers.

2.Think of your own house. Is there something special in it—like a sloping roof as it rains a lot, or a courtyard where you can sleep when it is hot or where things are kept in the sun (for drying, etc.).? Make a drawing.
Ans. Yes, my house has two big balconies. We use the balconies for sitting and also for drying many things. The balcony gives proper ventilation and natural light to the rooms.

3.What are the materials used for making your house? Is it mud, brick, stone, wood or cement?
Ans. The materials used in myjiouse are; brick, cement, wood and iron.

Discuss and Write
1.Can you guess the similarities and differences in the life of Bakarwal people and the life of the Changpas?
Ans. Similarities between Bakarwals and Changpas:
1. Both of them live in the mountains of Jammu and Kashmir.
2. Both of them keep on wandering from one place to another.
3. They are dependent on animals like goat, yak, sheep, etc.
4. They earn their livelihood by selling the wool obtained from these animals.
Differences between Bakarwals and Changpas:
1. Bakarwals graze any type of goat and sheep at any place. But Changpas graze special type of goat at high altitude. The goats of Changpas develop more and softer hair at high altitudes.
2. Bakarwals stay at lower altitudes also, while Changpas stay at higher altitudes.

What We Have Learnt
1.Describe how these shelters suit the needs of the people who live there.
Ans. I have read about different types of houses in Jammu and Kashmir. Each type suits the needs of its occupants. The houseboat and donga is a complete house on the boat. Every facility is available in the houseboat which gives comfort to its occupants. The houses made of stone and wood provide good insulation during cold weather. Tent house, used by Changpas, are good for the wandering lifestyle of the people.

2.How are these different from the house you live in? 
Ans. Our houses are made from bricks and cement and are ideal for moderate weather. Unlike the tent houses of Changpas, our houses are immovable. These are permanent and strong houses.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 12 What If It Finishes?

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Look at the Picture and Write
1.What are the different kinds of vehicles that you can see?
Ans.It can see following vehicles; bus, car, motorcycle, scooter, auto-rickshaw, cycle, etc.

2.What do you think they need as fuel?
Ans.Cycle does not need fuel, but other vehicles shown here need petrol or diesel as fuel.

3.Which of the vehicles do you think give off smoke? Put a red mark on those.
Ans.Bus, car, auto-rickshaw, motorcycle, scooter, etc. give off smoke. (Mark all vehicles except cycle.)

Tell
1.Do you ride a bicycle? If yes, where all do you go on it?
Ans.Yes, I ride a bicycle. I use bicycle for going to school, playground and market.

2.How do you come to school?
Ans.I come to school by my bicycle.

3.How do your family members go to work from home?
Ans.My father goes by car, my mother goes by bus or auto-rickshaw and my uncle goes by motorcycle.

4.What problems can we have from smoke coming out of vehicles?
Ans.The smoke from vehicles can cause coughing, nausea, headache and lung diseases.

Find Out
1.Which states in India have oil fields?
Ans.Following states in India have oil fields: Assam, Gujarat, Maharashtra and Andhra Pradesh.

2.Besides oil, what else is found deep inside the earth?
Ans.Besides oil, many minerals are found deep inside the earth, e.g. coal, iron, copper, bauxite, gold, etc.

Write
1.What all can vehicles run on?
Ans.Vehicles can run on petrol, diesel, CNG, LPG, battery and solar energy.

2.What kinds of problems will we face, if the number of vehicles keep on increasing? For example, more traffic on the road. Talk to your elders and write about it.
Ans.If the number of vehicles keep on increasing it would lead to many problems like; increased traffic on the road, air pollution, noise pollution, accidents, etc.

3. Manju said, “why doesn’t everyone use a bus?” What do you think, why don’t people travel by buses?
Ans. Buses are overcrowded and hence people want to avoid them. Poor people prefer bicycle, in order to save money. Rich people use cars and bikes for convenience.

4.Suggest some ways to deal with the problems arising out of the growing number of vehicles.
Ans. Following solutions can be used for dealing with the problems of growing number of vehicles:
(a) People should prefer public transport; like bus, trains, metro trains, etc.
(b) People should use car pool, i.e. sharing car with colleagues.

Find Out and Write
1.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-12-what-if-it-finishes-1
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-12-what-if-it-finishes-2
The rates of petrol are different in each city. The rates of petrol and diesel in Chennai are given here. Look at the table and answer the questions:

ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-12-what-if-it-finishes-3

2.In…….years the rate of petrol went up by Rs……..The rate of diesel
increased by Rs………
Ans.In five years the rate of petrol went up by Rs.19. The rate of diesel increased by Rs.15.

3.What was the difference in the rates of petrol and diesel in the year 2007?
Ans.Rs.14.

Find Out
1.What is the price of petrol and diesel in your area?
Ans. In my area the price of petrol is ? 68 and that of diesel is ? 45.

2.Why are the prices of petrol and diesel going up?
Ans. The production of petrol and diesel is limited and consumption is increasing day by day. That is why the prices of petrol and diesel are going up.

3.In one month how much petrol and diesel is used in your home? What is it used for?
Ans. In my home about 50 litres of petrol and 10 litres of diesel are used. Petrol is used for conveyance and diesel is used for generator.

See the Poster and Write
1.Where all is oil used?
Ans.Oil is used for dry cleaning, as fuel for automobiles and airplanes, as kerosene and LPG, to run machines and for making plastic and paints.

2.Where is diesel used? Find out.
Ans.Diesel is used as fuel for cars, buses, trucks, tractors, trains and generators. Additionally, diesel is also used for running machines in factories.

Think and Discuss
1.What would happen if you don’t get petrol or diesel for a week in your village or town?
Ans.If petrol or diesel will not be available for a week in my area, the life will become difficult for everyone. The transport system would come to a standstill. Small or big factories will have to stop operation. There will be no electricity backup from generators, in case of power failure.

2.Suggest some ways to save oil.
Ans.Following steps can be taken to save oil:
(a) Use public transport instead of personal vehicles.
(b) Prefer walking or cycling if you need to go short distances.
(c) Switch of the engine of vehicle on red lights.
(d) Use solar energy wherever possible.
(e) Pulses, rice, etc. should be soaked in water before cooking.

Discuss
1.Have you ever collected dry wood or made cow dung cakes? How are they made?
Ans.Yes, I have collected dry wood to make a bonfire during winters. I have never made cow dung cakes but have seen some ladies making them. Hay is mixed with cow dung and the mixture is given a shape of a cake. It is sun dried to make cow dung cakes

2.Do you know anyone who collects dry wood or leaves to be used for lighting a chulha?
Ans.Yes, I have seen some people in villages collecting dry wood and leaves. I asked them and they said that they were collecting them for use as kitchen fuel but not for lighting.

3.Who cooks food in your family? What about other families in your area?
Ans.My mother cooks food in my family. In other families in my area; the ladies cook food. In some homes servants also cook food.

4.If they cook food using wood or upla (cow dung cakes), what difficulties do they face due to smoke?
Ans. The smoke from wood or cow dung cakes creates many difficulties; like coughing, nausea, headache and lung diseases.

5.Can Durga use anything else instead of wood? Why not?
Ans.Yes,Durga can use cow dung cakes but she cannot buy kerosene or LPG. She is too poor to buy fuel.

Change in Fuel Use Over Twenty Years
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-12-what-if-it-finishes-4
1.In year 1976, out of 100, how many houses used up and wood?
Ans.84 houses.

2.Which was the fuel used the least in 1976?
Ans.Electricity.

3.In 1976, LPG and Kerosene were used in…….houses and in 1996 this increased to…….. This means that in twenty years their use increased by……….%.
Ans.In 1976, LPG and Kerosene were used in ID houses and in 1996 this increased to 18. This means that in twenty years their use increased by 80%.

4.Out of 100, how many houses were using electricity in 1996?
Ans.5 houses.

5.Which fuel was used the least in 1996? What percentage of houses used it in the year 1976?
Ans.Coal was used the least in 1996. In 1976 it was used in 5% of houses.

Find Out From Your Elders
1.When they were young what was then used to cook food at home?
Ans.When they were young; mainly coal was used to cook food at home. Apart from coal; firewood and cow dung cakes were also used.

2.In the past 10 years use of which cooking fuel has increased in your area? Use of which fuel has decreased?
Ans.In the past 10 years use of LPG and electricity has increased in my area. Use of wood, coal and upla has decreased.

3.Guess the use of which fuel would increase and which would decrease in the next 10 years.
Ans.In the next 10 years, use of LPG and electricity will increase and use of wood, coal and cow dung cakes wifi decrease.

What We Have Learnt
1.Imagine that a company has given you a chance to design a new vehicle like a mini bus. What kind of vehicle would you design? Write about it. Draw a picture and colour it.
Ans.I will design a vehicle which is environment friendly. It will run on solar power. The vehicle will be disabled friendly. Children and elderly should be able to easily access the vehicle.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-12-what-if-it-finishes-5

2.While making the design, what did you plan to take care of:
(а) Old people
(b) Children
(c) Those who cannot see.
Ans.(a) Low floor, seat belts
(b) Low floor, closed door, grills on windows
(c) Tactile sensors at gStes and on grab handles near seats.

3.Make a poster with a message on saving fuel. Write a slogan too. Where would you like to put up this poster?
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-12-what-if-it-finishes-6
SLOGAN: “Save Oil and Save Money”
I will put up this poster near petrol filling stations.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 11 Sunita In Space

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Straight from the Heart
1.What do you think the earth looks like? Make a drawing of the earth in your notebook. On your drawing show where you are. Take a look at your friend’s drawing too.
Ans. The earth looks like a sphere.

ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-11-sunita-in-space-1

What Do You Think?
1.If the earth is round like a globe, how is it that we do not fall off?
Ans. The gravitational force of the earth attracts everything towards itself. That is why we do not fall off.

2.Do the people in Argentina stand upside down?
Ans. No, they also stand ‘up’ like us. The sense of up and down on the earth is relative.

3.Can you think why Sunita’s hair was standing?
Ans. When we are on the earth, our hairs remain in downward position because of the gravitational force of the earth. Once some is in space, the hairs stand as there is zero gravity in space.

4.Look at Sunita’s photographs and the dates written on each of them. Write what all is happening and when?
Ans.
\ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-11-sunita-in-space-2

Classroom Becomes a Spaceship
1.Close your eyes. Imagine that your class is a spaceship. Zooo…m in 10 minutes you have entered in space. Your spaceship is now going around the earth. Now say: 
(a) Are you able to sit at one place?
Ans. No, we are unable to sit at one place. Everyone is floating in air.
(b) What about your hair?
Ans. My hairs are standing up.
(c) Oh, look…where are your bags and books going?
Ans. My bags and books are also floating in air.
(d) What is your teacher doing? Where is her chalk?
Ans. My teacher is also floating in air and she is trying to catch the floating chalk.
(e)How did you eat your food during the break? How did you drink water? What happened to the ball that you threw up?
Ans. We had to grab the puri, flying in the air. The water floated in the form of blobs and we had to suck them. The ball I threw up started floating in air.

2.Can you now say why Sunita’s hair kept standing?
Ans. Sunita’s hair kept standing because of zero gravity in the space.

3.Think why water flows downwards on any slope? On mountains too water flows downwards, not upwards?
Ans. Water flows downwards because of the force of gravity of the earth.

MAGIC 1: A tiny paper races a coin
1.Take a 5 rupee coin and a small piece of paper. The paper should be about one- fourth the size of the coin.
• Hold the coin in one hand and the paper in the other. Drop them at the same time. What happened?
• Now place the tiny paper on the coin and drop them. What happened this time? Surprised?
Ans. In the first case the coin fell down more quickly than the piece of paper. In the second case both paper and coin fell down at the same time.

MAGIC 2: A mouse lifts an elephant
To play this you will need a small stone, a bigger stone (lemon-sized), a thick roll of paper (which can be made with layers of papers), mouse and an elephant made of paper.

  • Take a string about 2 feet long.
  • At one end of the string tie the small stone. Stick or tie the mouse to the stone.
  •  Put the string into the roll of paper.
  • At the other end of the string tie the bigger stone and stick the elephant.
  • Hold the roll of paper and move your hand to rotate the small stone.
  • Who is pulling whom? You will be surprised! The mouse lifts the elephant!

5.How did this magic happen?
Ans. When the small stone starts rotating it creates a force due to which the bigger stone is pulled up.

Look at this Photograph and Tell

ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-11-sunita-in-space-2

1.Can you see India?
Ans. Yes, I can see India.

2.Can you recognise any other place?
Ans. Yes, I can recognise Sri Lanka.

3.Where is the sea?
Ans. The blue part of the picture shows the sea.

4.Do you find anything similar between the globe and this picture of the earth? In what ways are they different?
Ans. The similarity is that land and sea can be easily distinguished. The difference is that it is difficult to recognise a particular country or city.

5.Do you think Sunita could make out Pakistan, Nepal and Burma separately, when she saw the earth from space?
Ans. No, I think she could not make out these countries when she saw the earth from space.

Look at a Globe in your School
1.Can you find India?
Ans. Yes, I can easily find India.

2.Where all do you find the sea?
Ans.The sea is shown by blue colour on the globe.

3.Which countries can you see?
Ans.I can see all countries. Some examples are—USA, UK, France, Canada, South Africa, Pakistan, etc.
Can you see some of the countries with which India plays cricket matches? For example—England, Australia, Pakistan, Bangladesh and South Africa. Ans. Yes, I can see these countries.

4.What else can you see on the globe?
Ans.Besides sea and countries, I can see mountains, islands, etc. on the globe.

Look at the Map Given in this Book and Tell
1.Can you find the state in which you live? Write its name on the map.
Ans.Yes, I can find the state in which I live. It is Uttar Pradesh.

2.Which are the states next to the state you live in?
Ans.Uttarakhand, Delhi, Haryana, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Bihar and Jharkhand are next to my state.

3.Have you been to any other state?
Ans.I have been to many states; like Delhi, Madhya Pradesh and Kerala.

4.Shahmir thinks that there are lines drawn on the ground between the states. What do you think? 
Ans.These lines are just on the maps and are not on the ground.

5.Why don’t you try to do the same with a coin? How many centimetres away from the eye did you keep the coin to hide the moon?
Ans.When I kept the coin at about 25 cm from my eye, the moon completely

Think
1.Do you think the moon is flat like the coin or round like a ball?
Ans.I think the moon is round like a ball.

Look at the moon tonight and draw what it looks like. Look and draw again after one week, and then after 15 days.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-11-sunita-in-space-4
Find Out
1.When is the next full moon? At what time will the moon rise on this day? What does the moon look like on this day? Draw it.
Ans. The next full moon is on 24th of this month. It will rise just after the sunset. The full moon looks like a complete circle.

2.What are the festivals related to the moon?
Ans. Many festivals are related to moon; like Holi, Eid, Karwa Chauth, etc.

3.At night look at the sky carefully for five minutes.
(а) What could you see?
Ans. I could see the moon and the stars.
(b) Did you see anything moving in the sky? What do you think it could be? A star or a shooting star or a satellite (Satellites are used for the TV, telephones and for weather reports). Find out more about this.
Ans. Yes, I saw something moving in the sky. The thing which appears to cross the sky quickly is a shooting star. The satellite looks like a moving tiny dot which appears to move very slowly.

Look at the Table and Tell
1.Given below are the times at which the moon rises and sets in Delhi (on the given days).
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-11-sunita-in-space-5
(a) On 28 October the moon came out at……minutes past……O’clock.
(b) On 29 October the moon came out at……minutes past……O’clock.
(c) On 29 October there was a difference of hours……and…….minutes
in the time of the moon rise (as compared to 28 October).
Ans. (a) 16 minutes past 7 O’clock
(b) 17 minutes past 8 O’clock
(c) 1 hour and 1 minute.

2.If you saw the moon rising at 7 pm today, would you see it at the same time tomorrow?
Ans. No, I would not see the moon at the same time tomorrow.

3.On 31 October the time of setting of the moon is given as 12 : 03. Have you ever seen the moon at 12 in the afternoon? Why don’t we easily see the moon or stars during the day?
Ans. No, I have never seen the moon at 12 in the afternoon. During the day, the sunlight is too much and hence we are unable to see the moon or stars.

An Interesting Photograph
1.See how the earth is looking. Can you see the surface of the moon? Do you have some questions after looking at this picture? Write down those questions and discuss them in the class.

Earth from Moon

Ans. I can see the surface of the moon. The following questions come in my mind:
(а) Who took this picture and from where did he take it?
(b) How does the surface of moon look in real life?
(c) Is there water or air on the moon?

What We Have Learnt
1.Why do children always slide down the slide and not slide up? If this slide were there in Sunita’s spacecraft, would children slide like this? Why?
Ans. Children always slide down the slide and not slide up because of the gravitational force of the earth. If this slide were in Sunita’s spacecraft, then children would not be able to enjoy the slide because of zero gravity in the spacecraft.

2.Why do we see stars mostly at night?
Ans. There is no sunlight during the night. As a result the light from stars is not hidden by the sun’s glare and we are able to see them at night.

3.Looking at the earth from the space, Sunita said, “Different countries cannot be seen as separate from here. These lines are on paper. They are made by us”. What do you understand by this?
Ans. Boundaries between nations are created by humans. The nature has made a single earth where there is no boundary. All of us are same, ‘The inhabitants of the earth’.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 10 Walls Tell Stories

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Think
1.Why were bastions made in the fort wall?
Ans. They were made to ensure security of the fort.

2.Why were big holes made in them?
Ans. Big holes were made in them to increase the viewing area. Soldiers could look through these holes and could keep a better vigilance.

3.What difference would be there if you were to look from a straight flat wall or a bastion at a height? How would the soldiers find peeping from the holes in the bastions useful while attacking?
Ans. Bastion ensured better safety of soldiers. It also provided a better vantage point from where a larger area could be seen. It would not have been possible from a flat wall.

Think and Discuss
1.How would the fountains have worked?
Ans. Fountains would have got water supply from a large reservoir.

2.What arrangements would have been made in the building for air and light?
Ans. Large windows, doors and ventilators allowed natural sunlight to enter the building. These also allowed lot of fresh air to come in.

3.Look carefully at the picture of the beautiful carving on the wall. What kind of tools would have been used for such fine carving?
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-10-walls-tell-stories-1
Ans. These carvings would have been made using chisel and hammer which were made of iron.

Where is East-West?
1.At the place you are, where does the sun rise? Where does it set? Where you are standing, find out what all is there to your east? What all is there to your west? Also find out, what places are to your north and south.
Ans. The sun rises in the east and sets in the west. I am standing in my balcony. I can see a huge park in the east. I can see an old ruin in my west.

Tell and Write
Look carefully at the map of Golconda. On the map, arrows show all the four directions:
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-10-walls-tell-stories-2
1.If you are peeping inside from Bodli Darwaza, in which direction from you is Katora Hauz?
Ans. In the north direction.

2.If someone is entering from Banjara Darwaza, in which direction from her is Katora Hauz?
Ans. In the south direction.

3.In which direction will you walk from Bala Hisar to reach Moti Mahal?
Ans. In the east direction.

4.How many gates can you see on the outer walls of the fort?
Ans. There are nine gates.

5.Count how many palaces are there in the fort?
Ans. There are three palaces.

6.What arrangements for water can you see inside the fort? For example; wells, tanks, stepwells.
Ans. There were five baolis and three hauz for water.

7.On the map, 1 cm distance is equal to a distance of 110 metres on the ground. Now tell: On the map, the distance between Bala Hisar and Fateh Darwaza is cm. On the ground, the distance between’the two would be metres.
Ans. On the map, the distance between Bala Hisar and Fateh Darwaza is 8 cm. On the ground, the distance between the two would be 880 metres.

8.How far is Makai Darwaza from Fateh Darwaza?
Ans. About 100 metres.

Discuss
1.Have you recently read or heard about any country attacking or going to w|ar with another country?
Ans. Yes, recently the USA had attacked Iraq.

2.Find out what was the reason for this war.
Ans. The USA wanted to topple the Iraqi president Saddam Hussain.

3.What kind of weapons were used in this war?
Ans. Many sophisticated fighter planes, tanks, helicopters, machines-guns, missiles, etc. were used in this war.

4.What kind of destruction was caused because of this?
Ans. There was a huge loss of life and property. Thousands of people were killed and numerous buildings were damagedr

Find Out
The big gun that Shreedhar saw was made of bronze.
1.Have you seen anything made of bronze? What?
Ans. Yes, I have seen diyas and statues made of bitonze.

2.Find out from your elders about some of the thijngs made from bronze that were, or are still used in your house. From its colour try to identify which one of them is made from copper, which from brass and which from bronze?
Ans. I could find following items:
Copper items: Lota, tumbler
Brass: Lota, puja thali
Bronze: Statue of natraja

Arrangements for Water
1.The picture shown here is made after seeing a very old painting of those times. Can you think why bullocks have been used here?
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-10-walls-tell-stories-3
Ans. The bullocks have been used to draw water.

2.Use your hand movement to show in which direction the drum attached to the rod moves when the bullocks move?
Ans. The drum moves in anticlockwise direction.

3.In which direction would the ‘toothed wheel’ move?
Ans. In clockwise direction.

4.Now imagine, how would this garland of pots lift water from the well?
Ans. The garland of pots is connected with the ‘toothed wheel’ and thus the garland of pots moves. Once a pot is in water, it gets filled with water. The pot moves upward, carrying water along with it. Once the pot reaches the level of the canal, water is emptied in the canal.

5.Do you now get some idea about how the tanks could have been filled by lifting water from the wells?
Ans. Yes, bullocks could have been used to move the garland of pots to lift water up to the tank.

6.Where else have you seen such wheels attached to each other? For example— in, the gear of a cycle or somewhere else?
Ans. I have seen such arrangement in mechanical watches, sewing machine, heavy machines and in toy cars.

7.Look around and find out how water is pumped up from the ground to higher places?
Ans. These days, electric water pumps are used for lifting water to a higher place. In some villages, bullocks are still in use for the purpose.

8.How is water pumped using electricity? How is water lifted without electricity?
Ans. The electric motor runs the water pump which suck water from under the ground or from the tank. In the absence of electricity, hand-pumps and pulleys are used for lifting water.

Close Your Eyes and Go Back in Time!
1.What is the Sultan doing in the palace? What kind of clothes is he wearing? What dishes are being offered to him? But why does he seem so worried? And in what language is he talking?
Ans. The Sultan is holding a meeting with his ministers. He is wearing traditional dress and lots of jewellery. Many types of mughlai food, drinks and sweet dishes are being offered to him. He seems to be worried about the possible attack from the enemy kingdom. He is talking in Persian.

2.Imagine the rooms in the palace-—the beautiful carpets and curtains, the fountains on the terrace…and the sweet smell of roses and chameli—where is this coming from?
Ans. The rooms are looking grand. There are beautiful Persian carpets with intricate designs. Curtains are embroidered with gold. There is a beautiful garden on the terrace from where the sweet smell of roses and chameli is coming.

3.What are the different kinds of factories you can see? How many people are working there? What are they doing? What are they wearing? How long do you think they work?
Ans. I can see factories where clothes, utensils, idols, artifacts and arms are being made. About 20 people are working in a factory. They are working with their tools. They are wearing dhoti. I think they work for long hours; right from the early mornings to late evenings.

4.Look there! See how finely those craftsmen are carving the stones using a chisel and hammer? Can you see the stone dust in the air? Do you think this stone dust would harm them in some way?
Ans. Yes, I can see stone dust in the air. Stone dust can harm them if they do not take precautions. I can see that most of them have wrapped a cloth around their nose.

Write
1.What kinds of pots have you seen around you?
Ans. I have seen pots made from different items like steel, aluminium, brass, copper and plastic.

2.Try to find out from your grandparents about the other kinds of pots and pans they used in their time.
Ans. During my grandparents’ time most of the pots were made from brass and they were pretty heavy. Some of the pots were also made from clay. Copper was also used.

3.Have you ever been to some museum or heard about it? What all things are there in a museum?
Ans. Yes, I had visited the Salaijang Museum in Hyderabad. There are many antique artifacts, manuscripts and garments kept in the museum.

Survey and Write
1.Is there any old building or monument near your house which people come to see? If yes, name it.
Ans. Yes, I live in Mehrauli in Delhi and Qutub Minar is near my house. It is a historical monument. A large number of people come to visit it.

2.Have you ever gone to see an old monument? Which was that? Did you feel it told you a story? What could you know about those times from it?
Ans. Yes, I had gone to see the Red Fort in Delhi. When I was in the Red Fort complex, I could visualize the glory of the Mughal Empire. I could know about architecture of the time when this fort was built.

3.How old was it? How did you know?
Ans. This is about 400 years old. I have read about it in a book.

4.What was it made of?
Ans. The Red Fort is made of red sandstone.

5.What colour was it?
Ans. It is of red colour.

6.Were there any special kind of designs on the old building? Draw them in your notebook.
Ans. Yes, there were special geometrical designs on the building.

Note: Search for the images of jaalis in the Red Fort and draw a simple design looking at them.
7.Who used to live there in the olden days?
Ans. The Mughal Kings; right from Shah Jahan to Bahadur Shah Jafar used to live there.

8.What kinds of activities took place there?
Ans. It was bustling with activities; like normal day-to-day activities, bazaars and martial exercises.

9.Do some people still live there?
Ans. Now nobody lives there.

Look at the Painting and Tell
1.What kinds of work are people doing?
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-10-walls-tell-stories-4
Ans. People are working on a construction site. Some people are carrying water, while some people are fixing bricks.

2.How many men and women are working?
Ans. About 20 men and 2 women are working.

3.See, how they are taking the huge pillar up along the slope? Is it easier to lift a heavy thing straight up or along a slope?
Ans. It is easier to lift a heavy thing along a slope than straight up.

4.Were you able to see the man carrying water in a mashak (leather bag)?
Ans. Yes, I could see the man carrying water in a mashak.

What We Have Learnt
1.Sangeeta thinks it is useless to keep old things in a museum. How would you convince her that it is important to have a museum?
Ans. Various antique things are kept in the museum. They tell us a lot about ancient times. We come to know about people and culture by looking at the things kept in the museum. Hence, museum is very helpful for us.

2.Why do you think, the chapter is named ‘Walls Tell Stories’?
Ans. The chapter is about historical structures which had been witnesses to their times. They tell a lot about the people, art, culture, craft, technology and events of the historical period. Hence the name ‘Walls Tell Stories’ is appropriate for this chapter.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 9 Up You Go!

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Tell
1.Have you ever seen the mountains? Have you also climbed a mountain? When and where?
Ans. Yes, I have seen the mountains. During our trip to Himachal Pradesh we got a chance to climb the mountains.

2.How far have you walked at one time? How far can you walk?
Ans. I have walked about 2-3 kilometres at one time. I think I can walk up to 20 km.

Imagine
1.What do you think about the paths on the mountains? Draw a picture.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-9-up-you-go-1

Tell
1.What do you think about the responsibilities of a group leader?
Ans. The responsibilities of a group leader can include many aspects. Some of them can be as follows:
(а) Looking after each member of the group.
(б) Taking care of all the needs of the group.
(c) Leading by example.

2.How would you feel if you were made a leader in such a camp?
Ans. I will feel highly fortunate for getting such responsibility.

3.What does a monitor in your class have to do?
Ans. Some of the responsibilities of a monitor are as follows:
(а) Maintaining discipline in the class; in the absence of teacher.
(б) Arranging necessary items like chalk, duster, dustbin, etc.
(c) Conveying the problems of students to the teacher.

4.Would you like to be the class monitor? Why?
Ans. Yes, I would like to be the class monitor. This is a challenging task.

Find Out and Write
1.What kinds of tools are needed for climbing mountains?
Ans. We need a thick rope, sling, stick, axe, etc. for climbing mountains. We also need food packets, water bottles, plastic sheet, diary, torch, first aid kit, oxygen cylinder, etc.

2.Have you ever seen a hook and rope being used for anything else? Where?
Ans. Yes, I have seen a hook and rope for drawing water from a well. I have also seen hook and rope being used for rescuing people.

3.What else can we use if we want to cross a river in the mountains?
Ans. For crossing a river in the mountains we need thick rope, sling and pitons.

4.Why do we need extra energy on the mountains?
Ans. While climbing the mountains we need to rise against gravitational force. We also need to walk on a rough surface. That is why we need extra energy on the mountains.

5.Have you ever heard of anyone who has done something adventurous? What?
Ans. Yes, one of my friends is fond of river rafting which is an adventurous sport.

6.Have you ever done anything adventurous? If yes, tell your class. Write about it in your own words.
Ans. Yes, during a team building exercise I climbed a very tall tree. It was a thrilling experience for me.

Tell
1.Have you ever climbed a tree? How did you feel? Were you scared? Did you ever fall?
Ans. Yes, I climbed a guava tree during my vacations at a village. It was adventurous.
I felt somewhat scared. I have never fallen from a tree.

2.Have you ever lost yoftr way? What did you do then?
Ans. Yes, I had lost my way a couple of times. I did not panic and dialed my father’s number. I told him about my whereabouts.

3.Why do you think Khondonbi would have sung loudly?
Ans. Khondonbi may have wanted to send some signals to the rescue team. Singing a song was a good way to send audible signals.

4.Have you ever seen someone doing something special to get over their fear? What and when?
Ans. Yes, Hiave seen my sister shutting her eyes during a ride on a giant ferry wheel. She said she did that to get over her fear.

Try
1.Ask your friend for a book without speaking. Try to explain something to the , class in the same way.
Ans. Do it yourself.

Discuss
1.Why do you think a drain was dug around the tent?
Ans. The drain was dug to keep off insects, scorpion, snakes, etc.

2.Besides mountaineering, what are the other activities that can be called adventurous? Why?
Ans. Some of the other adventurous activities are; river rafting, scuba diving, hang gliding, etc.

Imagine and Write
1.You are on a mountain. How do you feel there? What can you see? What do you feel like doing there?
Ans. I feel excited. I can see vast blue sky around me. I feel like I am at the top of the world.

Think
1.Why did Bachhendri Pal put up the Indian flag on the peak?
Ans. Bachhendri Pal put up the Indian flag on the peak to honour our country.

2.When have you seen our national flag being hoisted?
Ans. During Independence Day and Republic Day celebrations.

3.Have you seen the flag of any other country? Where?
Ans. Yes, I have seen the flags of many other countries. I have seen them on TV and on internet.

4.Make groups of 6-8 children. Design a flag for your group. Explain why you chose that design?
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-9-up-you-go-2
This flag is designed for our eco club. The green colour shows green trees which are helpful for the environment. The white colour is a symbol of peace. The red circle shows the sun, which will last forever.

What We Have Learnt
1.Explain why it can be adventurous and challenging to climb a mountain. How would you prepare if you were to climb a mountain? What would you take with you? Write in your own words.
Ans. Mountain offers many challenges like rough terrain, high altitude, rare air which make it a difficult task to climb the mountain. Due to difficulties involved, climbing a mountain is adventurous and challenging. I will do lot of practice before the actual climb. I will take all the mountaineering equipment, necessary food, medicines and oxygen cylinders with me.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 8 A Treat For Mosquitoes

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Find Out
1.Do you know anyone who has had malaria?
Ans. Yes, one of my friends once suffered from malaria.

2.How did they find out that they had malaria?
Ans. It was found by blood test.

3.What problems did they have on having malaria?
Ans. My friend suffered from high fever. The fever came with bouts of shivering. He became very weak.

4.What other diseases can be caused by mosquito bites?
Ans. Following are some other diseases which can be caused by mosquito bites:
(a) Dengue (6) Chikungunya (c) Filaria.

5.In which season is malaria more common? Why do you think this happens?
Ans. Malaria is more common in rainy season. Mosquitoes get suitable environment to breed during the rainy season and hence there are more cases of malaria.

6.What do you do in your house to protect yourself from mosquitoes? Also find out from your friends about what they do?
Ans. We use mosquito repellant in our house.
I asked my friends and found following measures being used by them:
(а) Mosquito repellants (they come in coils, liquids and mats)
(б) Mosquito repellant cream
(c) Mosquito nets
(d) Wire mesh on windows
(e) Keeping the surroundings clean
(f) Removing stagnant water from the surroundings.

7.Look at the report of the blood test given below. Which words in the report help us to know that the person has malaria?
Ans. In the blood test report it is clearly written that malarial parasite was found in the blood.

Tell
1.Look at Aarti’s blood report and find out the minimum required haemoglobin.
Ans. The minimum haemoglobin level required in the blood is 12 gm/dl.

2.How much did Aarti’s haemoglobin go up and how long did it take for that?
Ans. Aarti’s haemoglobin increased by 2.5 gm/dl, i.e. by around 30%. It took about three months.

3.What does the newspaper report say about the problems caused by anaemia?
Ans. The newspaper report says that anaemia affects both physical and mental health of children. Due to anaemia, children do not grow properly and their  energy levels are down. This affects their study as well.

4.Have you or anyone in your family ever needed to get a blood test? When and why?
Ans. Yes, my mother had to go for a blood test about six months back. She was suffering from fever.

5.What was found out by the blood test?
Ans. The blood report said that my mother was suffering from malaria.

6.Have you had a health check up in your school? What did the doctor tell you?
Ans. Yes, there was a health check up camp in my school, about three months ago. The doctor said that I was fit and healthy.

Find Out
1.Ask a doctor or elders about the food items which contain iron.
Ans. I asked my father and he told that green leafy vegetables like spinach, lettuce and cabbage contain iron.

Find Out and Tell
1.Have you seen any poster like this put up anywhere?
Ans. Yes, I have seen such posters near my school.

2.Who do you think puts up such posters, or gives ads in the newspaper?
Ans. I think the government does so.

3.What are some of the important points given in the poster?
Ans. The important points in the poster are as follows:
(a) Beware of mosquitoes as they cause serious diseases like malaria, dengue and chikungunya.
(b) Don’t allow water to stagnate around you.
(c) Clean your surroundings to rule out breeding grounds for mosquitoes.
(d) Fish can be put in ponds to remove mosquito larvae.
(e) Mosquito net should be used to prevent against mosquito bites.
(f) Kerosene oil should be sprayed on water to prevent mosquito eggs to grow.

4.Why do you think pictures of a tank, cooler and pits are shown in the poster?
Ans. These are the places where water can stagnate and could allow mosquitoes a breeding ground.

Think
1.Why do you think it talks about putting fish in the tank? What do you think the fish eat?
Ans. It talks so because the fish eats larvae of mosquito.

2.What will happen when oil is spread on the water?
Ans. The thin film of oil on water prevents oxygen supply to eggs and larvae of mosquitoes and thus they are killed.

Find Out
1.Which diseases are spread by flies and how?
Ans. Following diseases are spread by flies; dysentery, cholera, typhoid, anthrax, etc. When a fly sits on contaminated material, harmful germs stick to its legs. When the same fly sits on food, the germs get transferred to the food. Thus, a fly spreads various diseases.

Mosquito Check
1.Divide your class into two or three groups. Each group will go around to check one area in school or around it. It must carefully note if water has collected anywhere, and mark (right) where it finds stagnant water.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-8-a-treat-for-mosquitoes-3
Ans. Pot Yes
Tank Yes
Any open space in school ground No
Gutter Yes
Any other place Yes; near drains

2.Since how many days has water collected there?
Ans. The water has collected there since a week.

3.Has it caused any problem in the area?
Ans. Yes, there are many problems in the area. The area looks quite dirty. Mosquitoes and flies keep swarming around the area.

4.Who is responsible for keeping these places clean?
Ans.Within the school, the school authorities are responsible for the cleanliness and outside the school municipal authority is responsible.

5.Who is supposed to get the gutters and drains repaired?
Ans.The municipality is supposed to get the gutters and drains repaired.

6.Can any larvae be seen in the collected water?
Ans.Yes, we could see many larvae in the collected water.

Make a Poster

1.Find out who is responsible for keeping the area around your school clean. Write a letter from your class, reporting your findings and suggestions. Find out to whom the letter should be written and to which office it should be sent.
Ans. The municipality of my town is responsible for keeping the area around my school clean. The letter should be written to the ward councillor of the ward in which my school comes. The letter should be sent to the municipality office.
LETTER TO THE WARD COUNCILLOR .
To,
The Ward Councillor Ward Number 13 Popatganj
Subject: Request for maintenance of cleanliness around Senior Secondary School, Malla Mohalla Respected Sir, *
This is to request you to maintain the cleanliness in ward number 13. We have made a survey around our school and found lack of cleanliness. We found stagnant water at several places which are perfect breeding grounds for mosquitoes. These ditches have the potential for spreading serious diseases.
You are requested to look into the matter and do theneedful.
For this we shall ever be grateful to you.
Thanking You Yours Sincerely Students of Class V Senior Secondary School Malla Mohalla _ Popatganj

Tell
Is there a pond or river around your house or school? Go and look around and observe these things:
1.Can you see algae in or around the water?
Ans. Yes, I can see algae in or around the water.

2.Where else have you seen algae?
Ans. I have seen algae near hand pumps and on damp walls.

3.Are there plants growing on the side or in water? Find out their names. Draw some of these in your notebook.
Ans. Some of the plants which grow on the side or in the water are; liverworts, mosses, etc.

4.Do you think these were planted by someone or did they grow on their own?
Ans. They grow on their own.

5.What else can you see in water? Make a list.
Ans. I can also see following things in water; fish, crab, prawns, larvae, etc.

What We Have Learnt
1.What can you do so that mosquitoes do not breed in your house, school and neighbourhood?
Ans. You can do following to prevent mosquito breeding in your house, school and neighbourhood:
(a) Do not allow water logging in the area around you.
(b) Clean the cooler and water tank regularly.
(c) Spray DDT and kerosene oil in drains pits, etc.
(d) Cultivate fish in nearby ditches, pits, ponds, etc.

2.How can you find out if someone has malaria?
Ans. If the blood test shows malaria parasite, then malaria is confirmed in that person. .

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 7 Experiments With Water

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Think What Would Happen If
1.Ayesha put a puffed puri in a bowl of water. Would it sink or float?
Ans. The puri would float.

2.You put a steel plate on water. Would it sink or float? What would happen to a spoon?
Ans. If I put the steel plate carefully on water, it would float. The spoon would sink.

3.Would the cap of a plastic bottle sink or float on water?
Ans. The cap of the plastic bottles would float on water.

4.Have you seen that some things float on water while others sink? Think how this happens?
Ans. Yes, I have observed that certain things float on water while others sink. Everything displaces water equal to its volume. If the displaced water is more than the weight of a thing, then the thing floats, otherwise it sinks in water.

Do This and Find Out
Do this experiment in groups of four friends. Each group will need a big pot filled with water and the things listed in the table. Put each thing one-by-one in water and observe.
1.Mark (✓) for the things that float. Mark (X) for those that sink.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-7-experiments-with-water-1

2.Find out from the other groups which things floated and which sank in the water?
Ans. A ball, a Styrofoam ball, etc. can float on water. An iron nail, a key, etc. will sink in water.

3.After doing the experiment, fill in the blanks:
    1. The iron nail…..in water but the katori…..I think this happened because……
    2. The empty plastic bottle……on water. The bottle filled with water……because……
    3. The aluminium foil…….when it was spread out. When pressed tightly into a ball it…….This may have happened           because…..
Ans.1. Iron nail sank in water but the katori floated. I think this happened because iron nail could displace less amount of water than what   was displaced by the katori.
2. The empty plastic bottle floated. The bottle filled with water sank because the filled bottle could displace less amount of water compared to its weight.
3. The aluminium foil floated when it was spread out. When pressed tightly into a ball it sank. This may have happened because aluminium foil spread out could displace more water compared to its weight.

It Is Magic?
1.Take some water in a glass. Put a lemon in it. Now keep putting salt in the water, half-a-spoon at a time. Were you able to float your lemon in water?
Ans.Yes, the lemon started to float on water.

2.What do you think, the lemon floated in salty water because…….
Ans.After adding salt, the water became thicker and thus the lemon started floating.

What Dissolved, What Did Not?
1.Suggest some ways to Hamid for quickly dissolving sugar.
Ans. Hamid should follow any of these methods:
(a) Stir the mixture thoroughly. (b) Warm the mixture over a flame. .

Do This Experiment
1.Make groups of four friends. For the experiment you will need 4-5 glasses orbowls, spoons, water, and the things listed in the table. Take some water ineach glass. Now try to dissolve one thing in one glass. Observe what happensand note in the table.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-7-experiments-with-water-2

Tell
1.Could you see the salt after it dissolved in water? If no, why?
Ans. Salt cannot be seen after it dissolves in water. This is because the salt is completely soluble in water.

2.Does that mean that the water does not have salt? If it has, then where is the salt?
Ans. No, it does not mean that the water does not have salt. The salt is dissolved in water.

3.What difference did you see—in the water with salt and the water with chalk powder—after keeping for some time?
Ans. Salt mixed completely with water, while chalk powder settled down at bottom. Which of the two would you be able to

4.separate from the water by straining with a cloth—salt or chalk powder?
Ans. We can separate chalk powder from water; by straining with a cloth.

5.Do you think the oil got dissolved in the water? Why do you think so?
Ans. I think that the oil did not dissolve in water. Oil floating on water surface made me to think so.

6.You also try to do the same and then tell—which drop went ahead? Why did it slide faster?
Ans. The drop of water went ahead slide faster. Drops of oil or sugar-syrup stick to the tiffin box.

Where Did the Water Go?
One day Ayesha’s mother put some water to boil on the stove for making tea. She got busy with something and forgot about it. When she remembered and came to check, she found only a few drops of water left in the pan.
1.Think where did the water go?
Ans. The water evaporated and turned into vapour.

2.Why did Chittibabu and Chinnababu keep their mango jelly in the sun?
Ans. They kept their mango jelly in the sun so that the water from the jelly could evaporate.

3.At your house, what things are made by drying in the sun?
Ans. Following items are made in my house by drying in the sun:
Potato chips, papad, pickles, badis and sabudaana papad.

What We Have Learnt
1.You have washed your handkerchief and you want to dry it quickly. What all can you do?
Ans. I will squeeze the water out of the handkerchief. Then I will spread the handkerchief on a clothes line, in the sun. I can also use a hot electric iron to dry the handkerchief.

2.What things do you put in water to make tea? Which of those things dissolves in water?
Ans. For making tea, I put sugar, milk and tea leaves in water. Sugar and milk dissolve in water.

3.You have been given some mishri pieces (lumps of sugar). Suggest some ways to dissolve them quickly.
Ans. Follow these steps to dissolve the mishri pieces quickly:
1. Crush the mishri pieces into fine powder.
2. Put it in water and stir thoroughly.
3. You can also warm the mixture on a flame.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 6 Every Drop Counts

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Think and Find Out
1.Look at the area around your school. Are there any fields, farms, pucca roads, drains, etc. Is the area sloping, rocky or flat? Think, what will happen here when it rains? Where will the rain water go-into the drains, pipes or pits? Is some water also getting soaked into the soil?
Ans. Yes, there are fields, pucca roads and drains near my school. The area is somewhat sloping. When it rains, the rainwater easily goes into the drain and then to the nearby pond.

2.How do you think the rainwater that falls on the roof will reach the underground tank? Draw the path.
Ans. The water from the roofs goes to the pipes.
These pipes carry the water to the underground tank.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-6-every-drop-counts-1

3.Have you ever faced a shortage of water in your area? If yes, then what was the reason for it?
Ans. Yes, we do face shortage of water in my area. This usually happens because of erratic supply from the Jal Board.Talk to your grandmother or any elderly person. Find out, when they were of your age.

4.From where did they get water for the house? Has there been a change now?
Ans. They used to get water from nearby rivers, ponds, wells, bavdis or hand pumps. The situation has changed now. We get water through pipelines of the ‘Jal Board’.

5.What kind of water arrangements were made for travellers—for example piau, mashak (leather bag) or any other? Now what do people do about water when they travel?
Ans. Earlier, kings and rich merchants used to build piau for travellers. Drinking water was served for free at these piaus. Mashak was used for carrying water. Nowadays, people carry bottled water when they travel.

Find Out
1.Is there a lake, well or stepwell near your house or school? Visit it and find out more about it.
How old is it? Who got it built?
Ans. Yes, there is a big pond near my house. People say that it is more than hundred years old. The king of the Raj period built it.

2.What kind of buildings Eire around it?
Ans. There are some ruins of the old palace and some new houses around it.

3.Is the water clean? Is it cleaned regularly?
Ans. The water is very dirty. I have never seen the pond being cleaned.

4.Who all use the water?
Ans. Some washer men use the water to wash clothes. Additionally, some cattle herders bring their cattle for a bath.

5.Is there any festival celebrated at this place?
Ans. Yes, an annual boating festival is celebrated in this pond.

6.Is there any water today or is it dry?
Ans. The pond is full of water.

Discuss
There are two old wells in the area where Punita lives. Her grandmother says that about fifteen-twenty years ago there was water in these wells. The wells could have dried up because:
• Water is being pumped up from under the ground, with the help of electric motors.
• The lakes in which rain water used to collect are no longer there.
• The soil around trees and parks is now covered with cement.
1.Is there some other reason for this? Explain. .
Ans. Apart from the reasons given above, there can be some other reasons also. Almost all the trees have been cut. The well is not being maintained.

The Story Today
1.Let us see the different ways in which the people manage water today. See the picture and discuss. Do you get water hat. If you get win your house by any of these ways?
Put a tick (right) on tater by some other way, write in your notebook.
• We get water from the Jal Board. We have connected a motor with the supply line. This helps us in storing water in the rooftop tank.
• The slum area near my house gets water from a Jal Board tanker which comes once in a day.
• In my grandfather’s village there are some hand pumps which draw underground water.
• I have seen some ladies in the village bringing water from the nearby canal.

Discuss
1.Everyone has the right to live. Yet, is everybody getting enough water to live or even water to drink? Why is it that some people have to buy drinking water? Should it be like this? Water on this earth is for one and all. Some people draw out water from the ground by deep borewells. How far is it correct? Have you ever seen this? Why do some people put a pump directly in the Jal Board pipe line? What problems would other people face due to this? Do you have any such experience?
Ans. It is a harsh fact that everybody is not getting enough water to even drink. Drinking water is scarce and hence some people have to buy drinking water. It should not be like this. Drawing water by deep borewells is not a correct practice. I have seen many rich people, installing deep bore wells. Some people also directly put a pump in the Jal Board pipe line. Due to this, other people do not get sufficient water. In most of the houses in my colony, people have put pump directly into the Jal Board pipe line.

Look at this Bill and Tell
1.From which office has this bill come?
Ans. The bill has come from Delhi Jed Board.

2.Do you get a water bill at home? Find out from where it is sent.
Ans. Yes, we get a water bill at home. The bill comes from the Department of Water Supply.

3.Why do you think Dilli Sarkar (Government of Delhi) is written under Delhi Jal Board?
Ans. Delhi Jal Board is a part of the Government of Delhi. That is why Dilli Sarkar (Government of Delhi) is written under Delhi Jal Board.

4.In whose name is the bill? How much money do they have to pay for each month?
Ans. The bill bears the name of Sri Mohd. Umar and Dr. Mohd. Shoaib. The bill amounts to Rs 350 for two months and hence they have to pay Rs 175 for each month.

5.Do you have to pay for water? How much? Is the rate of water different in different colonies? Ask you elders.
Ans. Yes, we have to pay for water. We pay about a thousand rupee for drinking water. The rate of water is same in different colonies.

6.Have you ever read this kind of news in any newspaper? How did people solve their problem of water? Did they repair and reuse any old lake or stepwell?
Ans. Yes, I have read this kind of news in the Times of India. There was news of a village from Maharashtra. People formed a group to make provisions for collecting rainwater in huge ponds. An old pond was cleaned of debris and was made deeper. People also planted trees around the village. This helped them to solve their water problems.

What We Have Learnt
1.Make a poster. Do you remember the slogan “Water on earth is for one and all”. Think of some other such slogans. Draw pictures and make a nice poster.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-6-every-drop-counts-2

2.Bring a water bill, look at it and tell—
• This bill is from- date to date-.
Ans. The duration of the bill is from 10th December 2011 to 5th February 2012.

3.How much money is to be paid for this bill?
Ans.Rs.350.

4.What else can you see in the bill, like the money spent on repair, maintenance, etc.?
Ans. Yes, Rs.35 have been charged for repair.

NCERT Solutions for Class 5 EVS Chapter 5 Seeds And Seeds

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

Discuss

1.What things are soaked before cooking in your house? Why? .
Ans. Following things are soaked before cooking:
Chana, moong, dry pea, rajma, soyabean, pulses, rice, etc.
These things become soft after soaking. This makes it easier to grind them and to cook them. This helps in saying time and energy. .

2.What things do you eat after sprouting? How are they sprouted? How much time does it take?
Ans. We eat chana, moong, etc. after sprouting. They Eire soakedin water overnight. Then the water is drained out and they are kept in a basket or suspended in a cloth so that they can get air.
Chana takes about 36-48 hours to sprout, while moong takes about 24-36 hours.

3.Has the doctor or someone you know ever told you to eat sprouts? Why?
Ans. Yes, doctor has advised me to eat sprouts because they are very nutritious.

Do This and Find Out
1.Do you remember that in Class IV you did an activity with seeds? Now try another one.
• Take some chana and three bowls.
• Put five chana in the first bowl and fill it up with water.
• Put a damp piece of cloth or some cotton wool in the second bowl. Now keep the same number of chanas in it. Make sure that the cotton wool or cloth remains wet.
• Put the same number of chanas in the third bowl. Do not put anything else in it. Cover edl the three bowls.
Observe Eifter two days and note the changes in the bowls.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-9

Tell and Write
1.In which bowl did the seeds sprout? What difference did you see between this bowl Eind the other bowls?
Ans. Seeds could sprout in bowl 2 only. In the bowl 2, the seeds got both air and water Eind hence could sprout. On the other hand, in bowl 1, only water was available and hence the seeds could not sprout. In the bowl 3, there was no water and no air and hence seeds could not sprout.

2.Why did Gopal’s mother tie the chana in a damp cloth?
Ans. Gopal’s mother tied the chana in damp cloth so that seeds could get both water and air.

3.When you split the whole masoor, you get me—masoor dal. But then you cannot sprout me! Can you think why?
Ans. This happens because the sprouting capacity of masoor is lost after it is split.

Draw
1.Look carefully at your sprouted chana and make its drawing.
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-8

Project: Plant Your Seeds
1.Take a clay pot or a tin can with a wide mouth. Make a small hole at the bottom of the can. Fill your can with soil. Put four or five seeds of the same kind in the soil and press them gently. Different groups can plant different kinds of seeds, such as mustard (sarson), fenugreek (methi), sesame (til) or coriander (dhania).
Ans. For self attempt.

Write
1.Name of the seed:……………………..
The date on which you planted them:……………………………..
The day you observe something coming out of the soil, start filling the table:
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-12
Ans. Name of the seed: Mustard (sarson)
The date on which you planted them: 2nd October, 2012
The day you observe something coming out of the soil, start filling the table:
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-6

Find Out
1.How long did it take for the plant to come out from the soil?
Ans. It took about a week for the plant to come out from the soil.

2.What was the difference in the height of the plant on the first and second day?
Ans. The height increased by about half a centimetre.

3.On which day did the height of the plant increase the most?
Ans. On the third day the height of the plant increased the most.

4.Did new leaves come out of the plant every day?
Ans. Yes, new leaves came out of the plant every day.

5.Was there any change in the stem of the plant?
Ans. Yes, the stem became thicker and thicker by each day.

Discuss
1.Which seeds took the most number of days for the stem to come out of the soil?
Ans. Seeds of sesame (til).

2.Which seeds took the least days to come out of the soil?
Ans. Seeds of mustard (sarson).

3.Which seed did not grow at all? Why?
Ans. All seeds grow well in the presence of water and air. If either of these two factors is absent then the seed cannot grow.

4.Did anyone’s plant dry up or turn yellow? Why did this happen?
Ans. Yes, some students’ plants dried up or turned yellow. This happened because proper amount of water and/or air was not provided.

5.What would happen if the plants do not get water?
Ans. They would turn yellow or even dry up.

Straight from Your Heart
1.What is inside the seed?
Ans. Inside the seed, thefe are cotyledons and embryo. –

2.How does a big plant grow from a tiny seed?
Ans. The seed germinates to produce a seedling. The seedling absorbs water and nutrients from the ground and grows into a big plant.

Think and Imagine
1.What would happen if plants could walk? Draw a picture.
Ans. See adjoining figure.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-5

Find Out
1.Do some plants grow without seeds?
Ans. Yes, same plants grow without seeds.

So many seeds!
1.How many types of seeds can you collect? Where will you find them? Each of you should try to collect as many different types of seeds as you can. After that, put all the seed collections together. Now observe these seeds carefully—their shapes, sizes, colour, textures (smooth or rough). Make a seed chart to put up in the class. You can start with a table like this.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-4
Ans.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-3

Think
1.Did you keep aniseed (saunf) and cumin (jeera) in your list?
Ans. Aniseed and cumin seeds were also taken in the list.

2.Which was the smallest seed and which was the biggest seed in your collection?
Ans. Cumin was the smallest seed and mango was the largest seed in my collection.

Make Lists of
1.Seeds that are used as spices in your home.
Ans. Cumin, mustard, aniseed, etc.

2.Seeds of vegetables.
Ans. Lady’s finger, tomato, cucumber, etc.

3.Seeds of fruits.
Ans. Apple, orange, guava, apple, etc.

4.Light seeds (check by blowing them).
Ans. Cumin (jeera), aniseed (saunf).

5.Seeds which are flat.
Ans. Rajma, apple, cumin, aniseed, sesame, etc.

6.Make more groups. How many groups of seeds did you make?
Ans. Seeds can be grouped as follows:
(a) Edible seeds (b) Seeds which give oil
(c) Seeds used as spices (d) Seeds floating on water
(e) Seeds sinking in water (f) Very small seeds
(g) Very big seeds.

7.Do you know any games that you can play with seeds? Discuss with your friends.
Ans. Tamarind seeds are split into two halves and children play a game with them. Mango seeds are used to make a type of flute.

8.Have you ever seen any seed that can fly?
Ans. Yes, I have seen such seeds. It has white hairs attached to it.

9.What is it called in your area?
Ans. Budhiya ke baal (Old woman’s hairs).

10.Look at your seed collection. Guess how many of those could have travelled by flying?
Ans. I think some of them could travel by flying, e.g. cumin and aniseed.

11.Did you get any new idea from these seeds?
Ans. Yes, these seeds can also be used for decorating something.

12.Look at the pictures given below and guess how the seeds travel and reach different places.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-2
Ans. The first picture shows a squirrel carrying a seed and the second picture shows a bird carrying a seed. These two pictures suggest that seeds travel with the help of animals.
The third picture shows seeds floating on water. This suggests that seeds travel through water.

13.Some plants spread their seeds over long distances. When the soyabean pods are ripe, they burst and the seeds are thrown out. Have you ever heard their sound?
Ans. No, I have not heard their sound.

14.Think what would happen, if seeds did not spread and remained at one place only?
Ans. If seeds would not spread and would remain at one place only, there can be many problems for those seeds. All the seeds would fall near the parent tree. This will prevent those seeds from getting enough sunlight, air and water. As
a result, most of the seeds would fail to germinate. New saplings, growing under a tree would not grow properly.

15.Make a list of the different ways by which seeds are spread.
Ans. Seeds are spread by following agents: –
(а) Animals (6) Humans (c)Air (d) Water.

16. What all was grown in India long ago? Were mangoes and bananas grown here? What came from other countries? Imagine food without potatoes or tomatoes!
Ans. In India, many crops like tea, mango, orange, radish, methi, spinach, etc. were grown long ago. Yes, mangoes and bananas were grown here.
Tomato and potatoes, chillies, coffee, etc. have come from other countries. We cannot imagine a proper vegetable curiy without tomato. Potato is used in most of the dishes. Such dishes would not be possible without potatoes and tomatoes.

What We Have Learnt
1.Reena has drawn this picture of the seed sprouted by her. What do you think the seeds need for sprouting? Write in your own words. How would Reena’s seeds look if they did not get the things needed? Show by drawing a picture.
Ans. Water and air are required for germination of seeds. The seeds
would not show changes in the absence of water and air.
ncert-solutions-for-class-5-evs-chapter-5-seeds-and-seeds-1

2.How do seeds spread to far off places? Write in your own words.
Ans. (a) Seeds are spread by birds, animals, air and water. Many animals eat a fruit
and throw the seeds. Thus these animals help in spreading seeds.
(b) Some seeds stick to the fur of animals and thus are transported to other places.
(c) Some seeds have thin hairs and are lightweight. These seeds float on air and travel to other places.
(d) Some seeds float on water and thus travel to far off places.